Primul job: Ce trebuie să știi dacă îți cauți un job la 15, 16, sau 17 ani

Scris de: Maria Popa

Adăugat la: 02 Iunie 2023

Află tot ce trebuie să știi despre cum să-ți găsești primul job în timpul verii, dacă ai vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani! În acest articol vom explora industriile ce angajează tineri sezonieri și vom prezenta informații esențiale despre legislația românească privind angajarea minorilor.

girls working in coffee shop

O dată cu începerea vacanței de vară, mulți adolescenți sunt în căutarea unui job sezonier pentru a obține o experiență profesională timpurie sau pentru a-și suplimenta veniturile. În acest articol, vom explora aspectele importante pe care trebuie să le cunoști și oportunitățile disponibile pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.

Legile privind angajarea minorilor în România

Înainte de a căuta un job în timpul verii, este important să cunoști legile privind încadrarea minorilor în muncă, din România. Iată câteva aspecte importante prevăzute în Codul Muncii:

  • Vârsta minima la care te poți angaja este de 16 ani, excepție fac tinerii cu vârsta de minim 15 ani împliniți, care se pot angaja doar cu acordul părinților;

  • Un angajat minor, poate lucra maximum 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână;

  • Salariul oferit unui angajat minor nu poate fii mai puțin decât salariul minim pe economie, calculat la norma de maximum 30 de ore pe săptămână;

  • Tinerii cu vârsta de până în 18 ani nu pot muncii noaptea, nu pot face munci periculoase, improprii vârstei sau abilităților lor fizice, sau care să le împiedice dezvoltarea fizică;

  • Tinerii adolescenți minori nu pot presta muncă suplimentară; 

Oportunități de joburi pentru adolescenți

Industria HoReCa, evenimentele sociale, livrările, marketingul, promoțiile și retailul sunt doar câteva dintre domeniile care angajează tineri sezonieri. 

În industria HoReCa, poți lucra ca ospătar sau bucătar în restaurante și cafenele. Dacă ești pasionat de evenimente, poți fi implicat în organizarea și desfășurarea târgurilor, concertelor sau a altor evenimente sociale. 

O altă opțiune este să lucrezi în domeniu livrărilor pentru diverse servicii de food delivery. În marketing și promoții, ai oportunitatea să promovezi diverse produse și branduri, distribuind mostre gratuite și oferind informații clienților. 

De asemenea, în retail, poți lucra într-un magazin sau supermarket, ca casier sau asistent de vânzări.

Cum îți găsești primul job

Dacă ești hotărât să începi căutarea unui job de vară, o metodă eficientă este să explorezi platforme online de joburi, care oferă o varietate de oportunități pentru tineri. De asemenea, poți vizita personal locurile în care dorești să lucrezi și să întrebi dacă au locuri de muncă disponibile pentru tineri sezonieri.

Importanța experienței și dezvoltării personale

Primul job este o oportunitate de a dobândi experiență profesională și de a învăța abilități noi, care te vor ajuta în viitorul tău profesional. Indiferent dacă ești angajat ca ospătar, livrator sau promotor, fiecare experiență aduce cu sine învățăminte valoroase legate de comunicare, responsabilitate și gestionare a timpului. Această perioadă de dezvoltare personală îți va fi de folos în orice carieră vei alege să urmezi.

În concluzie, prima experiență profesională poate fi o aventură palpitantă și o oportunitate de a câștiga bani în plus pe perioada vacantei de vară. Cu cunoștințele corecte despre legile privind angajarea minorilor și cu atenție la alegerile tale, poți găsi un job potrivit care să te ajute să te dezvolți și să îți deschidă noi perspective pentru viitorul tău profesional. 

Utilizează platforma Gigs și explorează o gamă variată de joburi pentru tineri de vară, astfel încât să ai parte de o vacanță productivă și plină de satisfacții!