The Gig Economy. Cum poți angaja colaboratori pentru joburi ocazionale

Adăugat la: 08 Noiembrie 2022

Ultimul deceniu a adus o revoluție pe piața muncii globale, o dată cu lansarea și adopția în masă a serviciilor precum Uber, Lyft sau Glovo. Acest trend, numit “the gig economy” a devenit din ce în ce mai popular printre angajați și angajatori deopotrivă.

Guy delivering orders

Un studiu realizat de către Mastercard estimează că piața joburilor ocazionale va ajunge să genereze, la nivel global, aproximativ 455 de miliarde de dolari în 2023.

Deși legislația din România nu este cea mai flexibilă sau cea mai modernă din lume, există opțiuni de a lucra ocazional, în mod legal și având drepturile asigurate, fapt ce nu poate decât să ne bucure.

În continuare dorim să îți prezentăm un sumar al opțiunilor legale pe care companiile din România le au la dispoziție pentru a colabora cu personal în regim ocazional.

Cuprins

  1. Colaborarea cu zilieri

  2. Contractul de muncă part-time

  3. Contractul de colaborare

  4. Stagiile de internship

  5. Agențiile de muncă temporară

Colaborarea cu zilieri

Probabil cea mai simplă metodă de colaborare cu personal pentru joburi ocazionale sau sezoniere esta încadrarea acestora drept zilieri. Această metodă nu presupune semnarea unui contract însă vine totuși cu câteva condiții ce sunt guvernate de Legea zilierilor, nr. 52/2011.

Pentru a putea colabora cu zilieri, beneficiarul trebuie să fie încadrat într-o formă juridică precum: persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială.

Probabil cea mai importantă condiție privind colaborarea cu zilieri se referă la domeniul de activitate a beneficiarului, conform codului CAEN. Printre aceste domenii se regăsesc: Agricultura, Cercetare-Dezvoltare, Publicitate, HoReCa, Evenimente/Catering, Târguri/Expo sau Spectacole.

Lista codurilor CAEN eligibile se poate consulta în textul legii nr. 52/2011. 

Pentru a putea colabora cu zilieri, angajatorul trebuie sa fie înregistrat în Registrul electronic de evidență a zilierilor, unde va înscrie fiecare zilier la începutul zilei de lucru.

Raportul de muncă dintre zilier și beneficiar se stabilește prin acord de voință fără a fi necesar încheierea unui contract individual de munca.

Contractul de muncă part-time

O metodă des întâlnită în raportul de muncă de scurtă durată este contractul de muncă part time. Acesta oferă atât angajatului cât și angajatorului aceleași drepturi și obligații precum un contract individual de muncă, și poate fi întocmit pe o perioadă nedeterminată. 

Acest tip de contract se întocmește doar în forma scrisă și trebuie sa cuprindă, pe lângă elementele generale a unui contract individual de muncă, următoarele:

  1. durata muncii și repartizarea programului de lucru;

  2. condițiile în care se poate modifica programul de lucru;

  3. interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.

Pe cine poți angaja cu contract part time?

Pentru a beneficia de un contract de muncă part time, angajatul trebuie să aibă vârsta minimă împlinită de 16 ani, cu excepția minorilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani, ce pot beneficia de un contract de munca cu timp parțial doar cu acordul scris al părinților sau a reprezentantului legal.

În cazul persoanelor minore, acestea nu pot lucra mai mult de 30 de ore pe săptămână.

Contractul de colaborare

Deși nu este o forma de angajare ci mai degrabă un acord între părți, în funcție de nevoile companiei tale, contractul de colaborare poate fi metoda perfectă pentru a duce la bun sfârsit diverse task-uri sau proiecte cu caracter ocazional. 

Contractul de colaborare este metoda preferată de liberii profesionișți (PFA-uri) și spre deosebire de contractul de munca, acesta nu guvernează, de obicei, anumite aspecte, precum programul/orele de lucru, drepturile la concediu, sau alte beneficii de care un angajat se poate bucura. 

Acest tip de colaborare este folosit adesea pentru prestarea anumitor servicii, cum ar fi crearea site-ului companiei tale, managementul paginilor sociale, sau scrierea unui blog.

Stagiile de internship

Stagiile de internship nu reprezintă neapărat o metodă de colaborare ci mai degrabă o oportunitate de a promova cultura companiei tale și îți oferă posibilitatea de a identifica viitori candidați cu potențial ridicat.

Programele de internship se pot derula în anumite condiții specifice, ce sunt prezentate în Legea nr. 176/2018

Una din condițiile principale se referă la numărul maxim de interni pe care o companie il poate avea, Acesta se stabilește în funcție de numărul de angajați și nu poate depăși 5%. În cazul în care compania are maxim 20 de angajați, aceasta poate încheia cel mult două contracte de internship.

Durata maximă a unui program de internship este de 720 de ore, pe parcursul a maxim 6 luni. În cazul internilor minori, aceștia nu pot lucra mai mult de 30 de ore pe săptămână.

Agențiile de muncă temporară

Indiferent de dimensiunea business-ului tău, este posibil să te lovești de instanțe unde ai nevoie de un surplus de angajați pe o perioadă fixă. În astfel de ocazii, poți apela la o agenție de muncă temporară.

Această metodă se folosește deseori în producție, agricultură sau construcții și deși nu pare foarte accesibilă datorită costurilor în plus, ce acoperă serviciile agentului, această metodă te scutește de procesul de recrutare și selecție a personalului.

In termeni simpli, compania ta, va închiria personalul de la agentul de munca temporară, acesta semnând un contract cu angajații. Contractul nu se poate semna pe o perioada mai lungă de 24 de luni.

Contractul de muncă temporară și relația dintre utilizator și agentul de muncă temporară sunt guvernate de Codul Muncii, cap. VII

In concluzie, indiferent de mărimea business-ului tău sau domeniul de activitate, există diverse soluții la care poți apela atunci când ai nevoie de o mână de ajutor. 

În plus, noi te conectăm cu candidații potriviți!

Adaugă un gig gratuit!